Introductie

In het najaar van 2012 is door het bestuur van de parochie Levend Water, gevestigd in Doesburg, definitief besloten om het kerkgebouw met pastorie in De Steeg aan de RK eredienst te onttrekken om het vervolgens te kunnen verkopen.

De Stichting Behoud kerkelijk erfgoed De Steeg wil met de inwoners van De Steeg en andere betrokkenen zoeken naar een passende herbestemming voor dit religieus erfgoed. Het religieus erfgoed betreft het kerkgebouw, de pastorie en de bijbehorende tuin aan de Hoofdstraat 15 en de Diepesteeg 1. De Stichting wil ook nadenken over hoe het interieur, de religieuze objecten en -voorwerpen, maar ook het immateriƫle erfgoed een toekomst kan krijgen in de eigen omgeving.

Ervaringen met de sluiting en verkoop van het klooster aan de Oversteeg in De Steeg hebben geleerd dat vroegtijdig inspringen belangrijk is om te kunnen voorkomen dat de toekomstige bestemming van de kerk met pastorie alleen wordt bepaald door financiƫle c.q. speculatieve overwegingen. Midden in het dorp heeft het complex van kerk, pastorie en tuin een beeldbepalende uitstraling op de omgeving. Het wegvallen ervan zou een ernstige aantasting zijn van het hart van het dorp.